Ocena organoleptyczna za pomocą oceny punktowej „metodą ekspertów”.

Ocena organoleptyczna za pomocą oceny punktowej „metodą ekspertów”.
Ocena wykorzystująca 5-punktową skalę ocen:

5 – bardzo dobra

4 – dobra

3 – dostateczna

2 – mierna

1 – niedostateczna


W zależności od rodzaju produktu, na ocenę końcową produktu składają się inne elementy składowe. Zanim przystąpimy do oceny należy sporządzić kartę ocen oraz przypisać im współczynniki wagowe. Ocena ta jest w pewnym stopniu subiektywna, gdyż współczynniki wagowe przypisujemy samodzielnie, w zależności od tego, jakie cechy danego produktu są dla nas najistotniejsze.

Określając współczynniki wagowe należy pamiętać, że ich suma ma być równa 1,0. Kolejnym krokiem jest ocena produktów od 1 do 5 oraz przeliczenie ostatecznej oceny.


Cechy Produktu Ocena Współczynnik
wagowy
Ocena końcowa*
Cecha 1
Cecha 2
Cecha 3
Cecha 4
Cecha 5
Ocena
ogólna
1,0 Suma końcowa
*Ocena końcowa = ocena · współczynnik wagowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz